Kangur Rudy


Idź do treści

Kangur Rudy - Rozmnażanie

Obfitość pokarmu jest podstawą do odpowiedniego wychowania młodych, dlatego kangury nie rozmnażają się w niesprzyjających warunkach, np.: suszy. Ciąża u samicy trwa około 33 dni, mały, ważący zaledwie 0,75 kg embrion, kieruje się w stronę matczynej torby i chwyta się sutka samicy. Od tej pory jest nazywany embrionem torbowym. Mały zarodek ma odpowiednio przystosowany do ssania język, wykształcone nozdrza którymi oddycha oraz odpowiednio zbudowane kończyny przednie za pomocą których przytrzymuje się futra matki pobudzając ją do wydzielania mleka. Konsystencja oraz skład mleka kangurów są podobne do wydzieliny gruczołów mlekowych samic tych gatunków ssaków, które karmią swoje młode w okresie hibernacji, tak jak ma to miejsce w przypadku np.:niedźwiedzi.
Mleko samicy kangura jest bardziej rozcieńczone od mleka ssaków, a karmią one swoje młode raz lub dwa razy w ciągu doby. Samica kangura rudego rodzi zazwyczaj jednego osobnika, z bardzo rzadkimi przypadkami urodzenia się bliźniaków. Młody kangur rozwija się w matczynej torbie przez trzy miesiące, i pod koniec przypomina już dorosłego osobnika. Przez następne pięć miesięcy przebywa cały czas w torbie, opuszczając ją od czasu do czasu wychodząc. W wieku ośmiu miesięcy opuszcza torbę bezpowrotnie, aby chować tam głowę do 12 miesiąca życia w celu ssania mleka. Młode samice dojrzewają płciowo po upływie około 20 miesięcy, a samce w kilka miesięcy później. Gdy występują sprzyjające warunki środowiskowe, dorosła samica może kopulować już w dwa dni po porodzie, jednak dopóki trwa u samicy laktacja, to zapłodniona komórka rozwija się relatywnie powoli. Gdy młode przestanie ssać mleko, następuje przyjście na świat kolejnego potomka.

Wstęp | Wygląd | Odżywianie się | Rozmnażanie | Ochrona | Galeria | Mapa witryny


Powrót do treści | Wróć do menu głównego