Kangur Rudy


Idź do treści

Kangur Rudy - Wygląd

Sylwetka kangura wydaje się być dosyć nieproporcjonalna, ociężała, z tylną częścią ciała mocno rozbudowaną i umięśnioną, natomiast cała reszta zmierzająca ku głowie staje się coraz bardziej smukła, a już sama głowa wygląda na zupełnie nieproporcjonalną w stosunku do reszty ciała.
Pysk kangura jest wąski, a uszy długie i okrągłe. Kangur rudy ma gęste futro, krótkie, którego barwa u samców jest jak sama nazwa wskazuje rudo brązowa, a u samic szaro popielata.
Do jaśniejszych części zaliczają się podbrzusze oraz nogi. W niektórych obszarach występowania tego gatunku, samce i samice mogą być odwrotnie ubarwione, czyli samce koloru rudobrązowego a samice szaropopielate. Z reguły samce są dwa razy większe od samic. Chociaż długość głowy i tułowia samca kangura rudego raczej nie przekracza 170 centymetrów, to kangur kiedy jest w pozycji wyprostowanej może osiągnąć nawet 2 metry.
Jest wiele gatunków kangurów, a wiele z nich jest bardzo zróżnicowanych pod względem zachowania się w stadzie. Jeśli chodzi o kangury rude, to żyją one w grupach liczących najwięcej 10 osobników, a z racji tego iż między nimi nie występują żadne silniejsze więzi, stada te mają charakter raczej tymczasowy. Naturalnym środowiskiem w którym kangury najbardziej lubią przebywać są suche równiny, torbacze te również nie unikają buszu i okolic porośniętych lasem, gdzie udają się w celu schronienia przed nadmiernym słońcem. Największa aktywność kangurów rudych przypada na porę nocną, chociaż jeżeli słońce nie świeci zbyt mocno, to potrafią również żerować podczas chłodniejszych dni.

Jeżeli pokarmu jest wystarczająco dużo, to grupa kangurów porusza się po małym obszarze. Jeżeli jednak np.:w okresach suszy, pokarmu zaczyna brakować, to zwierzęta zmuszone są odbywać dalekie wędrówki aby znaleźć pożywienie. Kangury rude nie są znane z obrony własnego terytorium, co nie oznacza iż nie mogą zachowywać się agresywnie. Pomiędzy samcami bardzo często dochodzi do starć, a szczególnie wtedy gdy walczą o dostęp do samic. W czasie tych walk samce z reguły przyjmują pozycję wyprostowaną, którą dają sygnał o gotowości do walki, następnie krzyżują przednie łapy i przystępując do bitwy starają się przewrócić przeciwnika kopiąc go mocno dolnymi kończynami.

Wstęp | Wygląd | Odżywianie się | Rozmnażanie | Ochrona | Galeria | Mapa witryny


Powrót do treści | Wróć do menu głównego